Selecteer een pagina
 Polyzoom Header Praktijk voor kind, jeugd en gezin

Onze Visie: Systeemvisie (1C3)

2 mei 2016 | Onze visie (1C)

Auteur: T.B. Eisenga
Laatste Update: 30-05-2016

Familiegenogram

 • Systemisch wil zeggen met oog voor wat er zich aan uitlokkende of in stand houdende factoren TUSSEN individuen afspeelt. Wij zien een individu (Bio + Psyche) dan ook nadrukkelijk niet als een op zichzelf staand ‘iets’, maar omgeven door allerlei wederzijdse invloeden vanuit de verschillende milieus, waarmee het individu in voortdurende interactie is, zoals we al eerder, met het plaatje bij het ‘Bio-Psycho-Sociale’ model, geprobeerd hebben grafisch te verbeelden, met de steeds wijder wordende cirkels rondom het individu.
  .
 • Juist omdat die omgeving zo’n grote invloed heeft op de problematiek van het individu, dat zelf op zijn beurt ook weer zo’n grote impact heeft op de omgeving, zou het heel raar zijn als we die omgeving er niet, of slechts zijdelings, bij zouden betrekken. En dat doen wij dan ook standaard tenzij ….
  .

  • (… het systeem (Ouders/ gezin) dat perse niet wil, daar niet in gelooft of als het evident is dat het toch een primair individueel probleem is en een systemische invalshoek weinig zou toevoegen).
   .
 • Men zou kunnen zeggen dat wij geneigd zijn het individu ten minste deels te zien als ‘barometer’ die aangeeft dat het stormt of dat er slecht weer op komst is, waarbij wij geneigd zijn ons in eerste instantie te richten op het weer en pas als het echt niet anders kan, de barometer zelf proberen bij te stellen. (De vergelijking gaat een beetje mank omdat e.e.a. suggereert dat het weer te beïnvloeden zou zijn, wat natuurlijk niet zo is … :-)

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Interne links: (naar geassocieerde onderwerpen BINNEN deze website)

 • .

Externe links: (naar geassocieerde onderwerpen BUITEN deze website)

 • .
<INPUT TYPE="button" VALUE=" TERUG " onClick="history.go(-1);">